logo
0

Recenzija Insta360 One X2 360º kamere

Insta360 One X2 360. Photo 1

Za pojedine, 360º je zanimljiv format snimanja koji koriste današnji vlogeri. Za Insta360, to je ozbiljna stvar. Dok pojedine 360º kamere kao što je Kandao QooCam Fun su orjentisane na isprobavanje novih stvari, Insta360 One X2 se fokusira na usavršavanje snimanja potpuno nove vrste videa.
Naslednik Insta360 One X, nova verzija je nešto više od poboljšanog izgleda, I svakako ne treba zanemariti koliko razlike može napraviti jača snaga procesora i unapređena aplikacija.
Ukoliko želite da se izdvajate iz mase i želite najbolju i najsavremeniju 360º kameru, znajte da je Insta360 One X2 dostojan konkurent kameri GoPro Max. S druge strane, ukoliko želite samo da isprobate format 360º, možda će ova kamera biti previse za vas.
Insta360 One X2: specifikacije

Insta360 One X2 360. Photo 2

Dimenzija 46x113x29mm i težine 149g, the One X2 može stati u džep. Poseduje dvostruka širokougaona sočiva “riblje oko”, sa f/2 otvorima blende, rezolucijom video snimka od 5.7K sa 30 fps sa protokom od 100 mbps. Video režimi uključuju Standardni, HDR, Timelapse, TimeShift (promena vremena/perspektive), Bullet Time (vizuelni efekat koji usporava vreme tokom trajanja akcije I kreće se oko objekta) – sve to u Insta360 sopstvenom INSV formatu – i Steady Cam (novi režim širokougaonog sočiva koji snima klasične snimke u GoPro stilu) u MP4. Uskoro se očekuje i Starlapse režim.
Kao stacionarna kamera snima fotografije od 18.4 megapiksela u 360º i ima novi automatski InstaPano mod koji stvara odnos 3:1, 6 megapiksela (4,320x1,440) na bilo kojoj fotografiji. Kamera One X2 takođe se može pohvaliti modovima kao što su HDR, Burst, Interval, Night Shot and PureShot ( AI-powered low-light shot), I fotografije u sirovom DNG formatu.

Insta360 One X2 360. Photo 3

Možete koristiti Apple AirPods sa One X2, koji poseduje 4 mikrofona kako bu uhvatio ambisonični zvuk. One X takođe dolazi u pakovanju sa “nevidljivim” selfi štapom koji se automatski edituje na slikama.
Nova pogodnost koju ima kamera One X2–ovoga puta direktno može parirati GoPro kameri– IPX8 stepen vodootpornosti, što znači da se može koristiti 10 metara ispod vode bez potrebe za zaštitnim kućištem.

Insta360 One X2 360. Photo 4

Insta360 One X2: ključne karakteristike

Insta360 One X2 360. Anim 1

Dva ključna noviteta kamere One X su SteadyCam, koja snima širokougaone fotografije uz pomoć jednog sočiva baš kao kod akcione kamere i MultiView, I mod slika u slici koji kreira video uz pomoć jednog od njenih sočiva, ali dodaje malu kocku koja sadrži snimak sa drugog sočiva.Ovo je idealno za vlogere.
Svakako, možda najvažniji novitet jeste Shot Lab, izbor specijalnih efekata koji se nalaze u okviru odlične Insta360 aplikacije I koji se mogu primeniti na video snimke u retrospektivi. Ukupno ih ima 11, od ‘Fly Lapse’ I ‘Shadow Clone’ do ‘Flash Dash’ i ‘Dolly Zoom.’

Insta360 One X2 360. Photo 5

Insta360 One X2: upotreba

Insta360 One X2 360. Anim 2

Da biste koristili One X2 bez dosadnih ograničenja morate imati jedan od najnovijih pametnih telefona; Insta360 preporučuje bilo koji iPhone sa A11 čipom (dakle iPhone 8 I noviji), Qualcomm Snapdragon 845 (Samsung Galaxy S9 I noviji) i, za Huawei, Kirin 980 čip (Huawei Mate 20 I noviji).Naši testovi su potvrdili da stariji modeli telefona poput iPhone 7 nisu mogli da ispune zahteve koje pred njih postavlja procesorski zahtevna Insta360 aplikacija.
Baterija od 1,630mAh unutar One X2 je veća od baterije njenog prethodnika I čini se da traje duže. One X2 je u praksi zahtevan proizvod u pogledu energije i vremena i zahteva redovno punjenje. Ne ide na ruku činjenica da One X2 ne radi tokom punjenja putem USB-C ulaza. Najbolje je da spakujete dve baterije kada ste napolju sa One X2 jer su naši testovi potvrdili da 30 minuta korišćenja može iscrpiti bateriju iPhone 11.
Insta360 One X2: performanse
Video sample: Insta360 One X2 – SteadyShot sped up
U praksi, SteadyCam mod je veoma koristan. Naposletku, ne želite sve vreme koristiti format 360º . Standardni i HDR videi i fotografije izgledaju fantastično, sa Color Plus koji daje više živosti, te će vas sve fotografije osim “noćnih” snimaka impresionirati. Takođe, FlowState, i njegov žiroskopski sistem sa 6 osa za stabilizaciju slike I sistemom za pozicioniranje horizonta, na kameri One X2 koristi unapređene algoritme i fotografije su vrhunskog kvaliteta.
Sve navedene pogodnosti kamere insta360 One X2, omogućavaju vam da pravite snimke u formatu 360º a nakon toga pravite dodatne kreativne izmene. Jednostavno rečeno, možete menjati subjekte, perspektivu, sve...
Video sample: Insta360 One X2 in Fly Lapse mode
‘Fly Lapse’ mod vam omogućava snimanje pejzaža tokom samo tri minuta, držeći kameru na selfi štapu. Nakon toga možete napraviti ubrzani snimak koji dinamički menja uglove kako bi se fokusira na interesantne objekte u prolazu.
Ostali šabloni u “Shot Lab-u” zahtevaju više vremena. Na primer, u režimu ‘Clone Trail’, snimanje videa od 20 sekundi je lakši deo posla (ovde se preporučuje koršćenje “nevidljivog stativa”). Ono što je potrebno da uradite je da aktivirate ovaj šablon u samoj aplikaciji, a potom izaberete funkciju “smart track” kako biste na snimku bili uvek u centru (odnosno na istom mestu u svakom kadru) dok vas kamera prati I snima u realnom vremenu. Obratite pažnju da snimak možda ne uspe zbog nedostatka svetlosti, tamnih predmeta na tamnoj pozadini, ili uslovima u kojima je teško prepoznati objekt koji je potrebno pratiti. Kada su pozadina i objekt u većem kontrastu, tim je snimak bolji i precizniji. Nakon procesa snimanja, aplikaciji će biti potrebno oko 10 minuta da generiše osnovni video (preview). U slučaju da ste zadovoljni videom, možete ga eksportovati do finalne verzije I sačuvati. Sam process eksporta je relativno brz ali ako izaberete neku dodatnu funkciju, kao npr “Remove Grain” Iz grupe Color Plus, ceo snimak će opet biti vraćen u proces generisanja.
Video sample: Insta360 One X2 – Clone Trail mode

Video sample: Insta360 One X2 – Little Planet
Ovo je sažetak kako koristiti sve, ali da biste izvukli najbolje iz One X2 morate proći kroz svih 11 modova u “Shot Lab-u”, izaberete onaj koji vam se najviše dopada i zabeležite kako da napravite svaki od njih. Postoji dosta detalja na koje treba obratiti pažnju; Koliko trebate izvući selfi štap, stajati na metar udaljenosti od kamere, itd. Tek tada možete biti sigurni da ste snimili video iz kojeg ćete izvući najbolje i gde će specijalni efekti biti dobro iskorišćeni. Za ljubitelje editovanja videa, One X2 je pravi pogodak.
Insta360 One X2: verdict

Insta360 One X2 360. Photo 6

Izuzetno impresivna akciona kamera koja koristi format 360º, ne samo za virtuelnu realnost već i za pregršt kreativnih režima editovanja videa, One X2 konstantno pravi izuzetne video snimke i fotografije. Insta360 One X2 zahteva vremena I strpljenja kako biste savladali sve mogućnosti, njegova aplikacija zahteva jači processor najsavremenijih telefona, ali možemo sa sigurnošću reći da je za one koji žele da probaju nešto novo u svetu videa One X2 pravi izbor.
ZA +
 • Beskrajna kreativnost
 • Izvanredne boje I detalji
 • AI modovi koji se lako edituju
 • ‘SteadyCam’ mod funkcioniše kao akciona kamera
 • ‘MultiView’ mod za vlogere
 • PROTIV -
 • Zahteva najnovije modele telefona
 • Editovanje zahteva vreme

 • Da li je kamera One X2 uvod u 8K rezoluciju kao što je to bio slučaj sa Kandao QooCam 8K 360º kamerom? Moguće, ali bez obzira na našu zabrinutost da je ovaj unapređeni proizvod samo zagrebao po površini, One X2 je dokazao da je zaista impresivan proizvod koji je podigao AI editovanje na viši nivo. Naoružajte se najnovijim telefonom, putujte, ali sa pregršt rezervnih prenosnih baterija, odvojte dosta vremena za proučavanje brojnih mogućnosti, ali zagarantovano je da će vam One X2 obezbediti mnogo sati zabave… I isto tako editovanja.
  Used materials from digitalcameraworld.com